Julesmåkager

Klejner:

Er sløjfeformede småkager, som koges i fedtstof. De laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige (klenät), Norge (fattigmann) og Island (kleinur).

De laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede stykker med et klejnejern eller en kagespore. I midten af hver rombe skæres et snit. Den ene ende trækkes igennem snittet, hvorved den karakteristiske facon opstår. Tilberedningen sker uden ovn. Klejner bagesnemlig ikke, de koges i fedtstof i en gryde.

Klejner hører til de allerældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen. Dengang kogtes de i en gryde over åbent ildsted. Det var først omkring midten af 1800-tallet, at brændekomfuret med ovn begyndte at vinde udbredelse. Brændekomfuret gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye kager.

Præcis hvor klejnen stammer fra vides ikke, men navnet – der kommer fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille) – kan måske give et fingerpeg

Pebernødder:

Mens peberkager var noget man bagte hele året, har pebernødderne altid udelukkende været forbundet med julen. Det er usikkert hvornår begrebet begyndte at vinde indpas som del af det danske sprog, men det skete formentlig i starten af 1700-tallet. På den tid var den danske kultur under stærk indflydelse af den tyske, og pebernøddernes navn stammer da også fra det nedertyske Pfeffernüssen.

At de blev sammenlignet med nødder, skyldtes selvfølgelig at de med deres farve og størrelse lignede en hel del, men også at man dengang bagte dem uden nogen form for hævemiddel, hvilket gjorde dem særdeles hårde. De blev som regel bagt som afslutning på brødbagningen, i den store bageovns eftervarme.

Pebernødderne er både lækre småkager at spise, men bruges også som valuta i mange julelege. Pebernødder passer også i kræmmerhusene på juletræet: “først skal træet vises, siden skal det spises”, som den gamle julesang”Højt fra træets grønne top” hævder.

Brunkager:

Betegnelsen brunkager er af langt nyere dato. Det er formentlig tidligst fra midten af 1800-tallet at brunkager så småt begynder at vinde indpas i det danske sprog – i takt med udbredelsen af jernkomfuret, der gjorde det lettere at regulere varmen, og dermed sikre, at kagerne ikke blev for mørke og hårde til at spise. Det er også i denne periode, at bagningen af brunkager bliver en fast tradition i juletiden.

Jødekager:

Jødekagen er en småkage. Mange laver den i julen. Betegnelsen for “jødekager” fandt man tilbage i 1700-tallet, og betegner den kage som der blev bagt, og eller blev solgt i de jødiske bagerier.

Prøv disse dejlige og lækre hygge-opskrifter på julesmåkager:

Aristokrater småkager

Brunkager

Finskbrød

Gammeldags brunkager – 100 til 120 stk.

Honning kagehjerter

Julekagefigurer

Jødekager

Klejner med citron og cognac

Klejner med kardemomme

Korendekager

Kringler med sukker

Pebernødder

Vaniljehorn

Vurder og del denne side: